Διαχέεται μια νέα άποψη μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος (ναι, υπάρχουν ακόμα πολλοί, αν και δυσκολότερα το παραδέχονται) ότι αν τέλος πάντων δε φταίει για όλα ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που υποστήριξε και ο Chuck Norris, όποτε πρέπει να είναι αλήθεια, σίγουρα φταίει για όλα η αριστερά ή όπως εύσχημα το διατύπωσε φίλος «η αριστερή ανάγνωση της κοινωνίας». Τελεία και παράγραφος, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ. Πρετεντέρη.
Είμαι έτοιμη να συζητήσω διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους η αριστερά μάλλον δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, σε μια άλλη κουβέντα, όμως ο βασικός μου προβληματισμός επί του παρόντος είναι η υποκρισία του ισχυρισμού ότι η αριστερά αποτελεί το πρόβλημα. Διότι πρόκειται περί δύο διαφορετικών ερωτήσεων που τείνουν τελευταία, ας μου επιτραπεί η εκτίμηση, με δόλιους σκοπούς, να συγχέονται.
Το αν η αριστερά, με τα ειδικά κουσούρια της που διαθέτει στην Ελλάδα, όπως όλα άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει συνολική αντιπρόταση ή έστω εν μέρει εναλλακτική, είναι ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση θα δοθεί στο μέλλον και που ναι μεν μπορούμε να το αναλύσουμε, να το υπολογίσουμε, να το προδικάσουμε κιόλας σε ένα βαθμό αρνητικά, αλλά σίγουρα είναι αδιανόητη η ταύτιση του με το τις πταίει.
Δεν γίνεται για να το θέσω απλουστευτικά επί δίμηνο ο νυν πρωθυπουργός της χώρας να παραπλανά το εκλογικό σώμα βροντοφωνάζοντας ότι λεφτά υπάρχουν και να του φταίει η αριστερά που ζήτησε αυξήσεις. Εφόσον επιμείνουμε στον παραλογισμό ότι ευθύνεται η αριστερά πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να είναι αριστερός, ιδέα που τείνει στο όριο της επιστημονικής φαντασίας, και κατ’ επέκταση να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι είναι απλώς ψεύτης. Φταίει λοιπόν ο αριστερός αντιπολιτευόμενος ή ο ψεύτης πρωθυπουργός;
Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να ευθύνεται οποιοσδήποτε άλλος πλην των καθ' ύλην αρμόδιων κυβερνώντων κομμάτων. Δεδομένου ότι κυβερνούσε εναλλάξ το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία το λογικό επακόλουθο θα ήταν να αναζητηθούν εκεί οι ευθύνες. Όμως όχι! Οι φίλοι μας στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν λυσσαλέα ότι φταίει το 3% γιατί παρέσυρε την κυβερνητική πολιτική σε λάθος δρόμο, διαμόρφωσε το πολιτικό σύστημα σε λάθος βάσεις. Στην Ελλάδα δεν φταίνε ποτέ οι πλειοψηφίες. Αν έμεινε μετεξεταστέο ολόκληρο το τμήμα, φταίει ο κακός (αριστερός οπωσδήποτε) μαθητής του τελευταίου θρανίου.
Εν πρώτοις, αν παρασύρθηκε η οποιαδήποτε κυβέρνηση, φέρει και πάλι στο ακέραιο τις ευθύνες της. Το φίδι προσέφερε το μήλο, η Εύα όμως ήταν ηλίθια, το έφαγε και εκδιώχθηκε από τον παράδεισο για τη δική της αμαρτία. Κυρίως όμως, υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που μπορεί να με κοιτάξει στα μάτια και να μου πει ότι ο Καραμανλής διπλασίασε το δημόσιο χρέος επειδή παρασύρθηκε από την αριστερά; Η τα δύο μεγάλα κόμματα προχώρησαν σε αθρόους διορισμούς στις ΔΕΚΟ επειδή τους το υπαγόρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Και όχι για να εξυπηρετήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις, τις επιχειρηματικές τους εξαρτήσεις και την ιδεολογική τους πενία; Και πώς ακριβώς συνετέλεσε η αριστερά στη διαμόρφωση των διεφθαρμένων κομματικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ώστε μέσω αυτού να οδηγήσει το πολιτικό σύστημα στα σημερινά του χάλια; Διηγούμαστε ανέκδοτα βεβαίως! Η σύνδεσή μεταξύ της απονομιμοποιήσης του πολιτικού συστήματος και της αριστεράς είναι εντελώς αβάσιμη, επικίνδυνη και ύποπτη.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, φτάνει συχνά στα αυτιά μου το επιχείρημα για την ευθύνη της αριστεράς επειδή αποποιείται την ατομική ευθύνη. Να γελάσω ή να κλάψω; Τα κόμματα που νομοθέτησαν το νόμο περί ανευθυνότητας υπουργών κατηγορούν την αριστερά για την ιδεολογική αποτίναξη της ατομικής ευθύνης. Το αίσθημα ανομίας και αναρχίας δεν καλλιεργήθηκε από την δόλια και μηχανορραφημένη (ήδη ή επικείμενη) παραγραφή των σκανδάλων του χρηματιστηρίου, των ομολόγων, του Βατοπεδίου, της Σίμενς, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του Τόλη Βοσκόπουλου αλλά από το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Η δημόσια τάξη δεν απειλείται από τους τζαμπατζήδες υπουργούς που κατέχουν off-shore εταιρείες ώστε να μην ελέγχονται και να μην πληρώνουν φόρους αλλά από τους άνεργους που δεν επικυρώνουν εισιτήριο. Συμφωνώ λοιπόν ότι πέρασε αυτή η κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία ωστόσο από διαφορετικές πηγές και ας μην κουράζονται στην Ιπποκράτους να τις αναζητούν, ένας καθρέφτης νομίζω θα υπάρχει στο κτίριο. Αν επιχειρήσω μια ερμηνεία του αριστερού λόγου, δεν είναι η ατομική ευθύνη που αποτινάσσεται αλλά η ατομική ενοχή.
Πέραν όμως των απτών προαναφερθέντων παραδειγμάτων, υπάρχει σοβαρή ανακολουθία στη συλλογιστική. Υποτίθεται ότι η αριστερά κατηγορεί το σύστημα, εξαιρώντας πλήρως τον πολίτη και λόγω αυτής της εξαίρεσης λαθεύει. Αντίστοιχα όμως το σύστημα πετάει το μπαλάκι στον πολίτη, χωρίς να κρατάει ίχνος αυτοκριτικής. Σε τι χρειάζεται βέβαια η αυτοκριτική όταν υπάρχει η αριστερά; Θα έλεγα μόνο ότι αν δεν κάνει κανείς την αυτοκριτική του είναι αν μη τι άλλο απρεπές να δείχνει με το δάχτυλο τον διπλανό. Όπως λέγαμε στο σχολείο, κοίτα πρώτα την καμπούρα σου.
Συμβαίνει τέλος και το άλλο παράδοξο, μόλις εις σκεπτόμενος άνθρωπος τολμήσει να διατυπώσει επικριτική άποψη απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εκτός του ότι χρωστάει να είναι αριστερός, ενοχοποιείται και απαξιώνεται ανάλογα, αφού σίγουρα πρέπει να είναι υποκινητής σκοτεινών δυνάμεων που το λιγότερο γιουχάρουν βουλευτές. Θα πω ότι άμεση δημοκρατία θέλαμε, άμεση δημοκρατία θα λάβουμε και καλώς κακώς στην αρχαία Ελλάδα οι ψηφοφορίες γινόντουσαν δια βοής, όσο άκομψο και αν αυτό ίσως φαίνεται. Επιπλέον είναι γνωστό το concept του εξοστρακισμού. Κοντολογοίς, όταν όντως διαφωνεί κάποιος δια βοής, μπορεί να κατηγορηθεί για έλλειψη γούστου ή καλών τρόπων ενδεχομένως, μιας που δεν σπούδασαν όλοι στις Αμερικές και στις Ευρώπες, όμως όχι για αντιδημοκρατικά αισθήματα. Φευ! Το κυβερνόν κόμμα -διαμέσου των παπαγάλων του- θέλει μόνο όση δημοκρατία το βολεύει και μόλις εις σκεπτόμενος άνθρωπος χρησιμοποιήσει τη δύναμη της φωνής του που του επιτρέπει η δημοκρατία, αυτός μεταμορφώνεται σε επίδοξο ανατροπέα της. Επιχειρείται μια ταύτιση μεταξύ δημοκρατίας και υποχρέωσης απαρέγκλιτης συμφωνίας απόψεων. Όποιος διαφωνεί με την κυρίαρχη άποψη και το διαδηλώνει, δεν είναι δημοκράτης. Να διαφωνεί σπίτι του και ήσυχα. Εξαιρώ βεβαίως τη βία από αυτή την παράγραφο.
Κλείνοντας, ένα μοναδικό συμπέρασμα θέλω να καταθέσω. Δεν έχει σημασία αν στοχοποιείται η αριστερά αυτή τη στιγμή, η δεξιά, τα αδέσποτα ή η κουτσή Μαρία. Το ζήτημα είναι ότι ως κοινωνία διερχόμαστε κρίση και οδεύουμε προς εξαιρετικά ολισθηρές οδούς. Υπάρχει τεράστια ευθύνη εκ μέρους των κομμάτων, πρωτεύοντος του ΠΑΣΟΚ επειδή κυβερνά, αν δεν μπορούν να συνεισφέρουν παράγοντας πολιτική, τουλάχιστον να μην καταφεύγουν σε φτηνά κόλπα αλληλοεξόντωσης. Για να το πω λαϊκά, ο κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ως κατ’ έξιν εμπρηστής ανάβει πολλές σπίθες χωρίς να γνωρίζει ούτε πότε θα φουντώσει η λαίλαπα, ούτε βεβαίως πότε θα πάρει φωτιά ο κώλος του.
_____________________________________________________________