H Μέδουσα κολυμπάει παντού

Καλώς ήρθατε! H Μέδουσα κολυμπάει και στο Facebook: Join

«Κάτσε καλά γιατί θα γίνει του Αγίου Βαλεντίνου εδώ μέσα!..»

Στην 3η Λυκείου, μόλις το 2002, οι συμμαθήτριες μου κι εγώ κόψαμε γύρω στις 200 καρδούλες από φούξια/ροζ και άλλα παρεμφερή χρώματα χαρτόνια και τις κολλήσαμε στους τοίχους της τάξης μας ολόγυρα. Τότε ολόκληρη η σχολή Ουρσουλινών άρχισε να παρελαύνει στα διαλείμματα από το τμήμα μας προκειμένου να δει τα παράξενα. Βέβαια, ήμασταν 16-17, βαριά 18, σε τμήμα θηλέων, πηγμένες από το πολύ διάβασμα, γενικά ο κόσμος άκουγε Backstreet Boys και η Britney Spears ήταν ακόμα παρθένα.

Ακόμα και σ' αυτή την εποχή αφέλειας, η καρδούλα δεν συμβόλιζε κανέναν απολύτως έρωτα ή καψούρα, ήταν μάλλον η αντίδραση της καταπιεσμένης δημιουργικότητας και φαντασίας που βρήκε τρόπο να ξεπηδήσει εκτός προγράμματος, να προκαλέσει τη μουντή πραγματικότητα ενός ομολογουμένως συντηρητικού σχολείου. Πρέπει να παραδεχτώ ότι η ιδέα με τις καρδούλες ήταν δική μου και το αποτέλεσμα αισθητικά πολύ χαριτωμένο, μάλιστα πολλές από τις καρδούλες που κάποτε τις ξεκολλήσαμε τις φυλάω σε μια κούτα μαζί με τις υπόλοιπες φαεινές ιδέες των σχολικών ετών.

Ωστόσο τώρα πια είναι 2010, μεγαλώσαμε και η Britney Spears έκτοτε γέννησε. Ποια δικαιολογία έχει η κοινωνία μας για τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο ορίζει τον ρομαντισμό της; Είναι περασμένες τρεις και από ώρα έχει σημάνει συναγερμός στα ερτζιανά. Έτσι κι αλλιώς η μουσική παραγωγή της ποπ κουλτούρας φτωχαίνει όμως η αποψινή και αυριανή νύχτα είναι πραγματική δοκιμασία. Μετράω τα τραγούδια της αγάπης και χαίρομαι που δεν μπορώ να ταυτιστώ με το μήνυμα τους γιατί είναι λίγο και ακατάλληλο.

Γελάμε με τη φτήνια μας και λέμε πως δεν πειράζει μια μέρα του χρόνου σαν αυτή να είναι κιτς. Λέμε ακόμα πως και το κιτς είναι άποψη, το άγουστο και το υπερβολικό είναι αστείο και διασκεδαστικό μια στο τόσο, ισχυριζόμαστε. Όμως αποτυγχάνουμε να δούμε πως τελικά η μία αυτή μέρα δεν είναι και τόσο διαφορετική από τις όλες. Στην πορεία ξεχάσαμε πώς να είμαστε γνήσιοι, ειλικρινείς, γίναμε όντως βαλεντίνοι ταιριαστοί με τον καρνάβαλο.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μεγάλη η χάρη του, άγνωστη μέχρι προσφάτως, βουτηγμένη στην παρακμή ενός ερωτισμού απρόσωπου, προκάτ μας παροτρύνει στο αυτονόητο. Το αυτονόητο δεν είναι όμως πια να παραδίνεται κανείς στον έρωτα αλλά να τον εξαγοράζει.

______________________________________

Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου (όσο αμφίβολης λογοτεχνικής αξίας και αν είναι), με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της υπογράφουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Adopt a Stray.gr!