H Μέδουσα κολυμπάει παντού

Καλώς ήρθατε! H Μέδουσα κολυμπάει και στο Facebook: Join

Σκόρπιες σκέψεις ντροπής - Το manifesto του χρεωκοπημένου Έλληνα

Θα έπρεπε πλέον να έχουμε την ωριμότητα ως κοινωνία να καθιερώσουμε, αντίστοιχα προς τις εθνικές εορτές με τις επιπόλαιες παρελάσεις, ημέρες εθνικής ντροπής. Μολονότι η λέξη ταπείνωση ταιριάζει επίσης στο χάλι μας, δεν είναι ακριβής γιατί εμπεριέχει την ελπίδα ότι ίσως να φταίει και κάποιος άλλος. Ίσως τα ξένα κέντρα, ο δούρειος άνεμος, ίσως οι εταίροι να μας ταπείνωσαν. Ωστόσο, ολόκληρη την ντροπή μας την διεκδικήσαμε επάξια μέχρι τέλους ο κάθε ένας προσωπικά και μόνο. Είμαστε για φτύσιμο.
Στις ημέρες λοιπόν αυτές της συστολής, οι οποίες κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως απαραίτητες γιατί ο Έλληνας ξεχνά τόσο γρήγορα όσο αγοράζει, θα έπρεπε να απαγορεύεται η αναμετάδοση ψυχαγωγικών προγραμμάτων και η TV να έχει μόνο το δελτίο των 8. Να κλείνουν υποχρεωτικά θέατρα, κινηματογράφοι, εστιατόρια, καφετέριες, μπουζούκια, καταστήματα, να μένουμε ο εαυτός και ο καθρέφτης.
Γιατί ενδεχομένως τότε να αντιλαμβανόμασταν για λίγο την ευθύνη που μας αναλογεί του κάθε ενός από εμάς, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, χωρίς ανάσα. Όπως θα είναι η ζωή μας από 'δω κι έπειτα, άνευ αναπνοής.
Καταριόμαστε τις αναποτελεσματικές κυβερνήσεις, τους διαπλεκόμενους δημοσιογράφους, τους τεμπέληδες καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους σκοτεινούς παράγοντες οι οποίοι αν και όντως έχουν μεγάλο κομμάτι στην πίτα της κατάντιας μας, εντούτοις δεν μας απαλλάσσουν από την δική μας στάση απέναντι στα πράγματα, πολιτικά και μη.
Συζητούσαμε από καιρό στις παρέες για το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά λες και δεν ήταν οι μισοί συγγενείς και φίλοι καθενός από εμάς τα πλούτη του οποίου δεν μπορούσαν να εξηγηθούν. Όμως το αναλύαμε σαν κοινωνικό φαινόμενο και δεν ανοίγαμε το στόμα μας να πούμε δυο λέξεις με το όνομα τους. Είσαι κλέφτης. Είσαι απατεώνας. Ο πατέρας μου δε βάζει ΙΚΑ στους υπαλλήλους του. Κλέβω την εφορία. Η μάνα μου παίρνει μίζες στην πολεοδομία.
Ευθύνεται η γενιά του Πολυτεχνείου διότι όσοι από τους 50άρηδες δεν κατάφεραν να αναρριχηθούν, είτε γιατί δεν μπόρεσαν, είτε γιατί δεν το επεδίωξαν, απέτυχαν παταγωδώς να περιφρουρήσουν για ό,τι πολέμησαν. Λες και η ιστορική στιγμή εξασφαλίζει οτιδήποτε παραπάνω από τη συγκίνηση της επετείου. Ευθύνονται εξίσου και οι νεότεροι που στην καλύτερη περίπτωση βολεύτηκαν γρήγορα, πίσω από ψεύτικες πολυτέλειες και υπερχρεωμένες κάρτες. Αφομοίωσε ο Έλληνας ότι το κράτος του ήταν λάθος και αντί να πάρει τη ζωή αλλιώς κατόρθωσε να το εξαπατά περισσότερο από ότι εκείνο.
Να μην ξεχνάμε ότι η οικονομική κατάρρευση, η πτώχευση αυτή που καλύπτουμε εύσχημα πίσω από μηχανισμούς, απλά με κρότο αποκαλύπτει την κοινωνική μας κατάρρευση, την πτώχευση μας σε όλα τα άλλα. Η πολιτική βρωμάει, η ανύπαρκτη τέχνη βρωμάει, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ζέχνουν. Οπότε γιατί ξαφνιάζεστε κύριοι μου καλοί και κυρίες μου αγαπημένες; Πήραμε αυτό ακριβώς που αξίζουμε, μεγάλο και ένδοξο έθνος των Ελλήνων. Και είναι αδήριτη ανάγκη να το νιώσουμε δυνατά στο πετσί μας, μήπως και βρούμε την κάθαρση.
Κοιτιέμαι στον καθρέφτη λοιπόν, το ξέρω και υπεύθυνα λέω:
Φταις, γιατί δεν προσπάθησες αρκετά, δεν δούλεψες αρκετά, δεν διεκδίκησες αρκετά, στο τέλος δεν πολέμησες αρκετά αν αυτό χρειαζόταν. Και φτύνω.
Σοφία Μανδηλαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Adopt a Stray.gr!