H Μέδουσα κολυμπάει παντού

Καλώς ήρθατε! H Μέδουσα κολυμπάει και στο Facebook: Join

Ο/ Η Πρώην

Δυσάρεστος ή ευχάριστος, χαμογελαστός, γκρινιάρης, μη μου άπτου, ενοχλητική, καλό κορίτσι, εύκολο κορίτσι, δεν έχει σημασία. Μόνο τρία είδη πρώην υπάρχουν και κανένα περισσότερο: οι πρώην των νυν, το εγώ ως πρώην και οι πρώην του εγώ.

Ο/ Η Πρώην της/ του Νυν 
          Μυθικό τέρας εφάμιλλο της Λερναίας Ύδρας, διότι ένα κεφάλι κόβεις, τρία πετάγονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το πιο απειλητικό συνήθως είναι το πλέον πρόσφατο, γιατί βρίσκεται ολούθε, στο συρτάρι με τις κάλτσες, σε γραμμένα CD τραγουδιών και φωτογραφίες του facebook από τα παλιά.
          Δε θα πω ψέματα, δε θα το παίξω κουλ. Παρατηρώ, αυτήν ακριβώς τη στιγμή που γράφω, ως πηγή έμπνευσης και για φιλολογικούς λόγους καθαρά, την φωτογραφία μιας βλοσυρής πρώην. Με κοιτάζει με το σαρδόνιο χαμόγελο του anaconda γιατί γνωρίζει, ω ναι ξέρει, πως με έχει προλάβει, είναι ήδη παντού, εκεί όπου εγώ δεν έχω φτάσει ακόμα.
          Ο/ η πρώην συνδυάζει δύο ανίκητες και αλληλοσυμπληρούμενες δυνάμεις της φύσης. H πρώτη είναι η έλξη, την οποία διαθέτεις και εσύ ως νυν. Αυτή, την οποία δεν έχεις στην φαρέτρα σου, είναι η νοσταλγία. Αξίζει να σημειωθεί πόσες αηδίες κάνουν οι άνθρωποι εξαιτίας της νοσταλγίας. Επιστρέφουν στην πατρίδα τους, παρατώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, για να αγναντεύουν άνεργοι τη θάλασσα. Θέτω λοιπόν το μέγα φιλοσοφικό ερώτημα: τι είσαι εσύ ταπεινό χαμομηλάκι κόντρα στη θάλασσα;
          Βεβαίως, θα αναλογιστεί κανείς ότι όλοι -περίπου- είμαστε πρώην κάποιου. Γιατί λοιπόν να τρέφουμε αισθήματα φθόνου ή φόβου απέναντι σε κάτι τόσο φυσικό, όσο το πρωινό κατούρημα; Για τον απλούστατο λόγο ότι επίσης όλοι γνωρίζουμε τι κάναμε πέρσι το καλοκαίρι, πρόπερσι και εν πάση περιπτώσει κάποια στιγμή. Ποιος δεν έχει πάει (μια βόλτα) με πρώην, εις ανάμνηση των περασμένων, όμως ουχί ξεχασμένων;
          Αν πάλι ο/ η νυν βρίσκεται επισήμως σε εμπόλεμη ζώνη με το παρελθόν του, περισσότερες έγνοιες προκύπτουν. Πρωτίστως επειδή, αυτές οι ιστορίες καλύπτονται, κατά κανόνα, από την αχλή του μυστηρίου και αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Χώρια που διακινδυνεύεται εκ των πραγμάτων, η αποκάλυψη δυσάρεστων λεπτομερειών. Ο έρωτας είναι μύθος, άντε και μέθη. Αν είναι να ξεμεθύσεις τόσο γρήγορα, να σου λείπει το βύσσινο.

Το Εγώ ως Πρώην
          Υπάρχουν ωστόσο συμπαθητικοί σύντροφοι του παρελθόντος, που σε γενικές γραμμές μένουν μακριά από τα πόδια των αγαπημένων μας προσώπων. Ας πούμε εγώ είμαι πολύ συμπαθητική πρώην, είμαι σίγουρη. Κατ' αρχήν, λόγω τιμιότητος, ποτέ δεν έχω βοηθήσει παλιό μου έρωτα να κερατώσει τον καινούργιο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι είναι όντως έρωτας ο καινούργιος και όχι ένα απλό περαστικό φλερτ. Απέναντι στα απλά περαστικά φλερτ κανείς δεν έχει ευθύνη, ας μην είμαστε υπερβολικοί. Επίσης, πάντα έχω μια καλή κουβέντα για τις νέες κοπέλες των παλαιών μου συντρόφων, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να είναι όντως νέες, στοιχειωδώς όμορφες και κατά προτίμηση καλλιεργημένες. Έχουμε και ένα branding να διαφυλάξουμε.
          Το εγώ ως πρώην μπορεί να είναι προσεγγίσιμο, σαν εμένα ή απροσπέλαστο, σαν τον Χρήστο. Ο Χρήστος, άπαξ γίνεις πρώην, σου κόβει την καλημέρα. Υποθέτω ότι λογική συνέπεια είναι η νυν του Χρήστου να νιώθει ασφάλεια, ίσως μια στάλα υπεροχή και μάλλον μοναδική στον κόσμο. Δε θα ήθελα πάντως να βρίσκομαι στη θέση της γιατί εκτιμώ και συμπαθώ τον Χρήστο, οπότε δε θα ήθελα να μου κόψει την καλημέρα. Ο Χρήστος όμως ισχυρίζεται ότι το σεξ είναι πρωτευούσης σημασίας και αλλάζει τα πάντα, την έννοια του σώματος ως ολότητα. Άρα μετά δεν δύναται να διατηρεί φιλικούς δεσμούς με κάποια που ξέρει ότι έχει τρεις ελίτσες κολλητά στον πισινό της. Αυτό δεν το είπε ο Χρήστος, είναι μια πρακτική σκέψη, δικής μου συνεισφοράς.
          Τίθεται και ένα άλλο σκοτεινό ζήτημα, θέμα ταμπού θα έλεγα. Εφόσον είσαι ο/ η πρώην, μήπως τυχόν στις πιο μύχιες και μοιχείες σκέψεις σου, θα ήθελες να ξαναγίνεις νυν. Δηλαδή, ενώ ανήκεις στο παρελθόν, η καρδούλα σου επιθυμεί κάποια στιγμή στο εγγύς ή απώτερο μέλλον να επανέλθει δριμύτερη. Στην περίπτωση που το εγώ προβάλει τέτοιους ασεβείς πόθους, η διαχείριση της κατάστασης κάνει λέβελ απ αυτομάτως. Μιλάμε πλέον για κανονικό ψυχρό πόλεμο.

Οι Πρώην του Εγώ
          Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα. Αρχικά αναρωτιέται ο ποιητής: Τις εστί πρώην; Δηλαδή, ποιος πιάνεται στην μακάβρια παγίδα της συναισθηματικής λήθης; Αν λόγου χάρη είσαι άνδρας μπερμπάντης και δραστήριος, οφείλεις να προσμετράς στη λίστα σου όλα τα θύματα της μιας βδομάδας ή περιορίζεσαι στον μήνα και πάνω;
          Έστω ότι ορίζονται ως πρώην μόνο εκείνοι για τους οποίους στοιχειωδώς σκίρτησε το αίσθημα. Έρχεται πάλι ο αντίλογος του Χρήστου, ως δικηγόρος του διαβόλου, να υπενθυμίσει ότι η επαφή είναι πάντα συνολική, το σώμα δε νοείται αδιαίρετο από το πνεύμα. Αυτές, λέει, είναι χριστιανικές ιδεοληψίες και να τις ξεχάσουμε.
          Προηγούμενα διαφωνούσα, εντούτοις τώρα, θα αναγκαστώ να συμφωνήσω. Το ασφαλέστερο, λοιπόν, κριτήριο για το αν κάποιος είναι πρώην ή όχι, συνίσταται στην άτυπη κοινωνική σύμβαση μεταξύ των δυο μερών ότι όντως εμπίπτουν ο ένας για τον άλλον στη Λίστα.
          Η Λίστα έχει προσφέρει άπειρες στιγμές αμηχανίας. Μια λίστα που αν είναι σύντομη, έχει καλώς, αν όμως εκτείνεται μπορεί να αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματική πυρηνική βόμβα, σαν κακοδιατηρημένος αντιδραστήρας. Όχι για το τι θα πει ο κόσμος, φυσικά όχι. Αλλά να, όσο μεγαλύτερη η λίστα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες με κάθε νυν να πέσεις πάνω σε πρώην, γεγονός συνήθως άκομψο, με όση επιτυχία κι αν υποδύεσαι τον/ την χαλαρό/ ή. Βάλε αν είστε και σε κοινές παρέες...
          Ομολογουμένως, οι άνδρες χάνουν πόντους σε αυτό το σημείο. Καθώς φαίνεται, εύχονται να ανοίξει η γη να τους καταπιεί, και παρόλο που αυτό δε συμβαίνει, συμπεριφέρονται ωσάν να είχε συμβεί. Παραδείγματος χάριν, ενώ στέκεται δίπλα τους η νυν, όλως τυχαίως αποφεύγουν να την συστήνουν στην πρώην, μεταθέτοντας το πρόβλημα για αργότερα. Μέγιστο λάθος. Όχι μόνο εν τέλει, ο άνδρας θα αναγκαστεί να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, επιπλέον θα υποστεί ισχυρή κρεβατομουρμούρα. Όμως, ούτε κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα, αφού το λαγωνικό γυναίκα αφενός αντιλαμβάνεται σε δευτερόλεπτα την αλλιώτικη οικειότητα μεταξύ εραστών, αφετέρου η παραμικρή ένδειξη τρυφερότητας θα χρησιμοποιηθεί in the court of love.
           Κλείνοντας αυτή την παράθεση σκέψεων θέλω να προσθέσω ένα σημαντικο σημείο για τη διευκόλυνση της συζήτησης: Κορίτσια, σταματήστε να ισχυρίζεστε ότι έχετε τρεις (03) πρώην. Λογοτεχνικά και από πολλές άλλες απόψεις, το τρία (03) θεωρείται χρυσό νούμερο, όμως το ίδιο ισχύει για το επτά (07) και το εννέα (090). Σας έχουν πάρει όλοι, μα όλοι, μα εντελώς όλοι, χαμπάρι. Δεν έχετε τρεις πρώην. Πίριοντ.

Υ.1: Ο Χρήστος είναι πλαστό πρόσωπο, περσόνα του κειμένου κι εγώ δεν κοιτούσα καμία φωτογραφία πρώην καθώς έγραφα.

Y.2: Ενόσω συνέγραφα ζήτησα από τους φίλους μου να προτείνουν μουσική κάτω από το γενικό τίτλο ο/ η πρώην. Τους ευχαριστώ πολύ! Αυτές είναι οι συστάσεις τους άνευ λογοκρισίας, πλην των 2 πρώτων, που είναι δικές μου επιλογές:
  1. Archive- Goodbye (και δεύτερη συμμετοχή στο break up list)
  2. (“που τ' ανακάλυψες πώς θα 'σαι εσύ ο νόμος μου;”)
  3. Κώστας Μακεδόνας- Αυτός ο Άλλος (είναι ευεργέτης μου μεγάλος)
  4. (“κόπη, κόπη, κόπηκες και γι αυτό για μένα καις”)
  5. (“θέλω μαζί σου επανασύνδεση, μα χθες μου έκοψαν τη σύνδεση”)

2 σχόλια:

  1. ακόμα ένα τραγούδι που φωνάζει ΠΡΩΗΝ από απόσταση:
    Άννα Βίσση- Δε Θέλω να Ξέρεις
    http://www.youtube.com/watch?v=ONq6gdU4IkY

    "δε θέλω να ξέρεις πως για σένα είμαι σκόνη, είμαι χώμα, δε θέλω να ξέρεις πως για σένα πίνω, είμαι λιώμα, δε θέλω να ξέρεις πως για σένα βουλιάζω σε κώμα" κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θέλεις να μιλήσουμε για τραγούδια που φωνάζουν ΠΡΩΗΝ όχι απλά από απόσταση, αλλά στερεοφωνικά, dolby surround, κοκ τότε το ιδανικό, για άντρες, σε περίπτωση που η κοπελλιά... άξιζε τον κόπο αλλά για χ-ψ λόγους σταμάτησε το ζήτημα, είναι το εξής:
    http://www.youtube.com/watch?v=nyEbS8TuF0M&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Adopt a Stray.gr!