H Μέδουσα κολυμπάει παντού

Καλώς ήρθατε! H Μέδουσα κολυμπάει και στο Facebook: Join

Χρεοκοπία- Αυτή η Άγνωστη.

Φαίνεται πως η μεγαλύτερη δυσκολία της κυβέρνησης δεν είναι πώς να μας χρεοκοπήσει, αφού το σχέδιο ως τώρα πάει καλά, αλλά πώς να μας το πει. Δηλαδή, από εδώ το φέρνει, από εκεί το φέρνει, δε βρίσκει τις λέξεις.
Αντιλαμβανόμενη αυτό το ανυπέρβλητο εμπόδιο της χρήσης της Ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς (δεν αναφέρομαι στους εταίρους και δανειστές μας, να είναι σαφές) και με αίσθημα ευθύνης, έθεσα το ερώτημα σε διαδικτυακούς συνδαιτυμόνες στο twitter και αλλού ώστε να δούμε πώς άλλως θα μπορούσε να ονομαστεί η χρεοκοπία. Είναι επίσης γεγονός ότι έχουμε χρεοκοπήσει τόσες φορές στην πρόσφατη ιστορία μας που όση φαντασία και να διαθέτουν τα κυβερνητικά επιτελεία χρειάζονται λίγη βοήθεια λογοτεχνική για να συντάξουν δυο παραγράφους της προκοπής, να βγαίνει νόημα.
Ο στόχος ήτο διπλός: κατ’ αρχήν να βρούμε έναν όρο που να σημαίνει χρεοκοπία όμως να προορίζεται αυστηρά για εσωτερική κατανάλωση, σα να λέμε «επιλεκτική χρεοκοπία» (αγγλιστί “selective default”). Δηλαδή, να μη μας πάρουν χαμπάρι οι Ευρωπαίοι που κάθε τρεις και λίγο παρεξηγιόνται (πολύ παρεξηγιάρηδες μας βγήκαν τελικά, τόσα τους έχουμε κάνει, αυτό τους πείραξε). Κατά δεύτερον, να γίνει μια καταγραφή του λαϊκού αισθήματος απέναντι στο ενδεχόμενο να βαρέσουμε κανόνι. Διόρθωση: να βαρέσουμε κανόνι και τυπικά διότι ουσιαστικά μπαρουταποθήκη είμαστε, χωρίς στέγαστρο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις ιδέες που έπεσαν, οι περισσότερες σε μόλις 140 χαρακτήρες γιατί το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Εναλλακτικές ονομασίες αντί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» &
Πώς νιώθετε γι αυτήν:

thesspirit: αυτό πια δεν είναι Μνημόνιο, είναι Μνημούνιο.

etceteria: δεν θα το λέμε επιλεκτική χρεοκοπία αλλά «η Παπαρήγα η καλή»! χα! Από τους Απαράδεκτους #aparadektoi

(βλ. επεισόδιο του σήριαλ «Απαράδεκτοι» στο οποίο η κωδικοποιημένη ονομασία της λέξης τσόντα ήταν «η Παπαρήγα η καλή»)

apo_k: σόρρυ αλλά αυτό είναι blasphemy προς τους Απαράδεκτους! Εγώ λέω να το λέμε #obennyoxontros

PeggyPapakosta:Αδυναμία-πληρωμών-που-δεν-οδηγεί-σε-χρεοκοπία-ποτέ-με-τίποτα-γιατί-έτσι.

trip73p: επιλεκτική προεπιλογή! Δηλαδή το ξέραμε ότι αυτό θα γινόταν αλλά δεν σας το είπαμε για να μην σας τρομάξουμε!

nikdak: selective de-fault = επιλεκτική ά-σφαλτος.

StamatisGr: Χέσε Ψηλά και Αγνάντευε, βλ. http://bit.ly/pmxhIF

bazilizE: το #PagkalosUberAlles νομίζω τα λέει όλα.

cosy: Selective Gap-fault !

D_Grigoropoulos: καταληστρική κοροϊδία

PeggyPapakosta: ναι, χρεοκοπήσαμε αλλά επιλεκτικά. Εσύ ναι, εγώ όχι, η μαμά μου ναι, ο Γιώργος όχι κτλ κτλ …

Vakis07:  Όσο επιλεκτικοί ήμασταν κι εμείς όταν ψηφίζαμε...

SalataTV: Το είπε ο Antidrasex: «Τι B+ και υποβάθμιση σε CCC, εδώ και ένα χρόνο για τον απλό εργαζόμενο η διαβάθμιση είμαι μία: ΧΧΧ». Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

tasos_hardcore: Όταν η καπότα έχει κέφια, τύφλα να 'χει το γαμήσι (που τρώμε)! :Ρ

ifertakis: Είναι 14/7/2011, 16:53 και εξακολουθούμε να έχουμε "επιλεκτικά" αυτή τη κυβέρνηση. Αυτό θα πει "selective default".

SatanikoKoutavi: Σαν να χωριζόμαστε σε ομάδες για ποδόσφαιρο και να διαλέγουν πρώτα τα παλτά…

Χρήστης στο Facebook: O Σαμαράς το είπε selected (sic) default…

Έτερος χρήστης απαντώντας στον πρώτο: Αλάνι ο Σαμαράς, παίζει και με τη γλώσσα... Ότι και καλά ήταν "επιλεγμένη", αντί για επιλεκτική; Α ρε Αντωνάκη μόρτη, με τα υπονοούμενά σου! ;-)

Χρήστης στο Facebook: selective default = default. Επιλεκτικότητα υπάρχει μόνο στις επιλογές των εραστών. Η Εγκυμοσύνη, ο Θάνατος και η Χρεοκοπία είναι απλά αυτό που είναι. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Λίγο έγκυος, περίπου νεκρός, επιλεκτικά χρεοκοπημένος… αυτές είναι έννοιες που υπάρχουν μόνο στην φαντασία των πολιτευτών.

Χρήστης στο Facebook: selective default σημαίνει αποπληρώνω τους τόκους στους τοκογλύφους και παύω συντάξεις και μισθούς δημοσίου και δημόσιες υπηρεσίες. Όσο ο πολιτικός παραλογισμός κλιμακώνεται, τόσο ισχυρό θα είναι και το κύμα της αντίδρασης.

Χρήστης στο Facebook: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει εδώ και καιρό. Πείτε το όπως θέλετε αλλά τελικά η ουσία είναι μία: η χώρα/ ετοιμοθάνατος είναι στο μηχάνημα και την κρατάνε ζωντανή οι Ευρωπαίοι για να μην πάρει και την υπόλοιπη Ευρώπη μαζί.

Υ.: Υπάρχει νομολογία που θεωρεί τα δεδομένα του Twitter δημόσια διατυπωμένα και γι αυτό αναφέρω τα nicks των χρηστών αλλά δεν έχω υπ’ όψιν κάτι ανάλογο για το Facebook οπότε από σεβασμό της ιδιωτικότητας δεν αναφέρω ονόματα. Όποιος ωστόσο θέλει να προσθέσω το όνομα του μετά χαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Adopt a Stray.gr!