H Μέδουσα κολυμπάει παντού

Καλώς ήρθατε! H Μέδουσα κολυμπάει και στο Facebook: Join

Ζω στην Κυψέλη

Ζω στην Κυψέλη. Περίπου 30 χρόνια, όσα και περίπου η ηλικία μου. Πολύ λιγότερα από την Κική Δημουλά αλλά ας είναι, έχουν και αυτά την αξία τους. Δεν είμαι ήρωας που ζω στην Κυψέλη, όπως σχεδόν αφήνεται να εννοηθεί από τα άρθρα δεξιά και δεξιά που δημοσιεύονται χθες και σήμερα.

Έχω προλάβει κι εγώ την Φωκίωνος Νέγρη σε καλύτερες στιγμές, την πλατεία Κυψέλης, το Πάρκο των Δικαστηρίων και το Πεδίον του Άρεως. Την Σπετσών και την Αιγίνης στις παιδικές μου αναμνήσεις τις θυμάμαι πιο καθαρές και αθώες, είναι αλήθεια, μαζί με την Κεφαλληνίας.

Δεν ήταν όμως το κύμα των μεταναστών της Αλβανίας το '90 που άλλαξε την ποιότητα ζωής μου, αντιθέτως με τα Αλβανάκια έπαιζα στην πλατεία μια χαρά- χωρίς καμία συναίσθηση διαφοράς μεταξύ μας- και συναντάω ακόμα ένα- δυο παιδιά από τότε στο δρόμο. Όπως δε μου πιάνουν χώρο οι Πακιστανοί (νομίζω είναι Πακιστανοί) που παίζουν κρίκετ πάνω στη γέφυρα Μουστοξύδη. Καλά να είναι οι άνθρωποι να παίζουν όσο κρίκετ τραβάει η ψυχή τους, κάνουν πάντα στην άκρη για να περάσω με το ποδήλατο.

Μικροπαραβατικότητα στην Κυψέλη νομίζω υπήρχε ανέκαθεν, καθότι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή με όλων των λογιών τις τάξεις, παστοί είμαστε για να λέμε του στραβού το δίκιο, και έστω ότι αυξήθηκε τώρα με την κρίση, τι να πουν στη Νέα Μάκρη και τα Σπάτα που τους ανοίγουν τα σπίτια και αδειάζουν γειτονιές ολόκληρες. Σπάνια να ακούσεις τέτοια ιστορία στην Κυψέλη.

Αυτό που πραγματικά άλλαξε όπως βιώνω εγώ τη γειτονιά είναι η αίσθηση ότι είμαστε μέρος του όλου της Αθήνας, γιατί και όμως ανήκει η Κυψέλη στον διαρκώς απόντα δήμο της Αθήνας. Παρατημένη η Φωκίωνος Νέγρη αλλά δεν είναι δουλειά των κατοίκων να πιάσουν το μυστρί για να μπαλώσουν τα συντριβάνια που την διατρέχουν, μήτε φταίνε οι μετανάστες για τη βρώμα τους, πρασινισμένα και διαλυμένα από καιρό. Λειτουργούσε εκεί από τους κατοίκους σχολείο ελληνικών, θέατρο και ομάδες αλληλεγγύης στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, την εγκαταλελειμμένη από τουλάχιστον επταετίας από το Δήμο. Τη σφράγισε ο Καμίνης το Δεκαπενταύγουστο 2012. Ακόμα περιμένουμε πώς θα αξιοποιηθεί, Απρίλιος 2013. Καθαριότητα κάθε χρόνο και πιο πλημμελής, να μη ρίχνει ο πολίτης το σκουπίδι του κάτω αλλά να περάσει και το σκουπιδιάρικο να μαζέψει τον χαμό. Ας πούμε για το Πεδίον του Άρεως που θαυμάσαμε όλοι στις μακέτες πριν δυο χρόνια. Δε λειτούργησαν ποτέ τα συντριβάνια, ο λαβύρινθος των ρόδων και οι φιοριτούρες. Όταν ρώτησα έναν εκπρόσωπο των ιθυνόντων γιατί, μου απάντησε ψιθυριστά ότι δεν είχε γίνει μελέτη για τον ανεφοδιασμό τους με νερό. Ολόκληρη ανάπλαση στο βρόντο. Ευθύνη της Περιφέρειας αυτό, μη τα βάζω σε ένα τσουβάλι. Για συντήρηση ούτε λόγος, μόνο σφραγίστηκε από όλες τις πλευρές με θεόρατα κάγκελα και πύλες το Πεδίον του Άρεως. Τα δέντρα μέσα καταρρέουν, οι θάμνοι ξεράθηκαν αλλά μια νύχτα θα το σφραγίσουν, σας το λέω. Να πούμε για το φωτισμό; Κάποτε άναβαν εορταστικά λαμπιόνια στην λεωφόρο Ευελπίδων τα Χριστούγεννα, τώρα άμα καεί λάμπα περιμένουμε την πανσέληνο. Πώς να ανασάνει η Σπετσών, η Αιγίνης και η Κεφαλληνίας χωρίς καν δυο φώτα να μη τρέμει το φυλλοκάρδι σου μη πατήσεις σκατά σκύλου βρε αδερφέ, άσε τα χειρότερα. Για τα πεζοδρόμια και τους δρόμους δεν ξέρω αν αξίζει να γράψω ή να βγω κάτω από το σπίτι μου να τραβήξω δυο φωτογραφίες.  Δε λέω, άλλαξε η ανθρωπογεωγραφία της Κυψέλης αλλά πιο πολύ από όλα άλλαξε ο τρόπος που η Κυψέλη τοποθετείται στο χάρτη της Αθήνας. Βέβαια, έχουν κλείσει και πάρα πολλά καταστήματα, πωλούνται- ενοικιάζονται, αγοράζω χρυσό, πουλάω ελπίδα. Αρκεί να περπατήσεις τη θλίψη της Πατησίων για να φανταστείς την εικόνα σε όλες τις γειτονιές που εκτείνονται βόρεια της. Στην αισθητική ενός δρόμου έχουν όλα τη θέση τους.

Δεν έχω προσέξει ποια είναι η ποιότητα των παγκακίων που καταλαμβάνουν οι μετανάστες και δεν αφήνουν την Κική Δημουλά να φάει το πασά τέμπο της, είμαι σίγουρη πάντως ότι αν τους πλησιάσει με ευγένεια ψυχής, θα τα βρουν μια χαρά. Έχω προσέξει όμως ποια είναι η ποιότητα όλων των υπόλοιπων συνιστωσών που κάνουν μια γειτονιά όμορφη και θα τις έβαζα πολύ πριν τους μετανάστες ως παράγοντες υποβάθμισης. Και τέλος πάντων, επειδή πολλά έχουν ειπωθεί ήδη και θα ειπωθούν σίγουρα άλλα τόσα να έχουμε αντιπερισπασμούς να ασχολούμαστε, αδέρφια, στην Κυψέλη είμαστε καλά. Δεν έχουμε μπει ακόμα στα καταφύγια και έχουμε προμήθειες για μέρες. Μην τους ακούτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Adopt a Stray.gr!