H Μέδουσα κολυμπάει παντού

Καλώς ήρθατε! H Μέδουσα κολυμπάει και στο Facebook: Join

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Δάκτυλος του Δικτύου 21 ή Ακτιβίστρια Πασιονάρια;

[ Για περισσότερα ακολουθείστε με στο νέο μου blog: www.mandilara.gr ]

Μεγάλη φασαρία έχει δημιουργηθεί από όταν ανακοινώθηκε το όνομα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Σαμπιχά είναι Ρομά της Ξάνθης, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνίδα και η οποία έχει γίνει γνωστή για τη συμβολή της στην κατασκευή σχολείων στον καταυλισμό του Δροσερού για την εκμάθηση ελληνικών από τα παιδιά Ρομά της περιοχής, την ίδρυση Συλλόγου Γυναικών και άλλες παρεμφερείς δράσεις.

Η επιλογή της για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ατελείωτη γκρίνια από διάφορες πλευρές και στη συγγραφή διαφόρων περισπούδαστων άρθρων από ανθρώπους που είτε δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ στη βόρειο Ελλάδα, είτε δεν έχουν την παραμικρή κατανόηση διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών.

Οι αντιρρήσεις είναι δύο τύπων και πηγών. Από τη μία είναι αυτές οι αντιρρήσεις που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να μας απασχολούν περισσότερο και προέρχονται από το Τουρκικό Προξενείο στην Ξάνθη (και τα φερέφωνα του που διατρέχουν όλους τους χώρους). Εδώ λοιπόν συναντάμε σθεναρή αντίσταση από τους Τούρκους εθνικιστές και εθνικόφρονες που επιθυμούν να λύνουν και να δένουν μεταξύ των μειονοτήτων της βορείου Ελλάδας. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντοπίζονται τουλάχιστον τρεις κύριες μειονότητες, μία εκ των οποίων είναι η πλέον ελέγξιμη από το Τουρκικό Προξενείο. Πρόκειται για τη μουσουλμανική μειονότητα που οι Τούρκοι θέλουν να ονομαστεί τουρκική μειονότητα, ενώ είναι σαφές ότι πρόκειται για πληθυσμό τουλάχιστον 3ης γενιάς και συνεπώς Έλληνες πολίτες με ελληνικές ταυτότητες όπως όλοι μας. Η Τουρκία παίζει πολιτικά παιχνίδια χρηματοδοτώντας τους αρχηγούς τους, που από την εμπειρία μου στην Αλεξανδρούπολη έχουν εξουσίες απόλυτου άρχοντα, και χρησιμοποιώντας τους ως μοχλό πίεσης. Ένας από τους στόχους της Τουρκίας είναι η ενσωμάτωση σε αυτούς των Ρομά, που είναι ένα κράμα θρησκειών ανάλογα την περιοχή κ την οικογενεία κ με αντίστοιχα μπερδεμένες τελετές (αρχικά έγραφα οτι ειναι κυρίως Χριστιανοί- παγανιστές αλλά ας είμαι ορθότερη και σαφέστερη) και οι οποίοι μιλούν την δική τους γλώσσα ή ελληνικά και όχι τούρκικα. Το ελληνικό κράτος αδρανώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα άφηνε το Τουρκικό Προξενείο να πράττει κατά το δοκούν μέχρι που κάποτε το Υπ. Εξωτερικών ξύπνησε χάρη σε έναν (αριστερό εκτιμώ) διπλωμάτη επί κυβέρνησης Καραμανλή. Τότε λοιπόν επιλέχθηκε η Σαμπιχά Σουλεϊμαν η οποία ήδη παρουσίαζε κάποια δράση εντός του καταυλισμού για να σηκώσει το δύσκολο ομολογουμένως θέμα και να χτιστούν επιτέλους παιδικοί σταθμοί και σχολεία για τους Ρομά στην Ξάνθη. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και στην Αλεξανδρούπολη, στις οποίες και συμμετείχα, στα νηπιαγωγεία εντός του καταυλισμού για πάνω από ένα χρόνο, με γνώμονα την αναβάθμιση της ζωής των Ρομά, κάτι που όντως συνέβη.

Η δεύτερη πηγή γκρίνιας προέρχεται από ανθρώπους που εγώ νιώθω ότι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Ναι, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν δεν είναι κελεπούρι, όπως κανένας μειονοτικός δεν είναι κελεπούρι διότι έχουν συμφέροντα και λειτουργούν περίπου σαν τοπικοί αρχηγοί φυλής. Από την εμπειρία μου στην Αλεξανδρούπολη, η φτώχεια, η ανέχεια, η έλλειψη παιδείας είναι τέτοια που δεν υπάρχει αδιάφθορος τοπικός παράγοντας. Οι Έλληνες δήμαρχοι της Αλεξανδρούπολης μοίραζαν στους Ρομά μπριζόλες για να εξασφαλίσουν την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές. Είναι πολύ εύκολο ο μεγάλος πληθυσμός των μουσουλμάνων ή των Ρομά να χειραγωγηθεί. Και ναι, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν δεν είναι φωστήρας γιατί πάρα πολλές από τις δράσεις και τις κινήσεις της έχουν σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας που εν προκειμένω συνέπιπτε με το συμφέρον του πληθυσμού των Ρομά οι οποίοι όχι, ΔΕΝ ταυτίζονται με τους Τουρκογενείς ή Τουρκόφωνους ή όσους αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι και προσπαθούν διακαώς να καπελώσουν τους Ρομά. Όμως το γεγονός ότι η Σαμπιχά δεν είναι κελεπούρι ή δεν είναι φωστήρας, δεν την κατατάσσει στην ακροδεξιά ή τους φίλους του Δικτύου 21- κατηγορία η οποία γνωρίζω παρεμπιπτόντως πώς ακριβώς προέκυψε και εντάσσεται στη φαιδρότητα. Η Σαμπιχά είναι Ρομά. Μιλάει και εκπροσωπεί Ρομά. Όσο ζούσα στην Αλεξανδρούπολη, χάρη στα σχολεία που ιδρύθηκαν από τις δικές της πιέσεις και το σχεδιασμό του Υπ. Εξ. αποφοίτησαν για πρώτη φορά παιδιά Ρομά από το Λύκειο. Μειώθηκε δραστικά η σχολική εγκατάλειψη, οι γυναίκες του καταυλισμού οργανώθηκαν και απέκτησαν έσοδα για πρώτη φορά από το πλέξιμο καλαθιών.

Μπορούμε να σταυρώσουμε τη Σαμπιχά γιατί συνεργάστηκε με την ελληνική δεξιά, αν θέλουμε να βγάλουμε τα αριστερόμετρα αλλά αυτή είναι μια αστεία και επικίνδυνη προσέγγιση. Δεν είναι σοβαροί όσοι ισχυρίζονται ότι μια γυναίκα Ρομά που εν τέλει η ανάμειξη της είναι στην κατασκευή σχολείων και τον εμβολιασμό του πληθυσμού, όσο διαπλεκόμενη και αν υποθέσουμε ότι είναι, θεωρείται ακροδεξιά γιατί επιθυμεί η μειονότητα των Ρομά να μην ταυτίζεται με την μουσουλμανική μειονότητα ή τους τουρκογενείς ή τουρκόφωνους ή όσους προσδιορίζονται ως Τούρκοι. Από τις ενέργειες της, ο πληθυσμός των ρομά μόνο ωφελήθηκε. Από τις ενέργειες της επίσης ωφελήθηκε η Ελλάδα. Όμως είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να παρέχει εκπαίδευση σε αυτά τα παιδιά που υφίστανται ρατσισμό όταν προσπαθούν να εγγραφούν, επειδή το επιθυμούν, σε ελληνικά σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στα σχολεία της Αλεξανδρούπολης οι διευθυντές τηρούσαν μια άτυπη ποσόστωση και δεχόντουσαν έως 2-3 παιδιά ρομά ανά τάξη για να μην αλλοιώνεται η ομοιογένεια (sic), σπρώχνοντας τα υπόλοιπα στο μειονοτικό σχολείο που υποχρεωτικά έκαναν τα μαθήματα στα τούρκικα τα οποία ΔΕΝ μιλούσαν. Υπήρξα πολλάκις αυτήκοος μάρτυρας.

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: δάκτυλος του Δικτύου 21 ή Ακτιβίστρια Πασιονάρια;
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Η Ελλάδα έπραξε το αυτονόητο εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στο διεθνές δίκαιο και το ηθικά σωστό στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα της Σαμπιχά. Η μόνη δυσαρεστημένη είναι η Τουρκία. Ακριβώς επειδή η πραγματικότητα των μειονοτήτων είναι πολύ σύνθετη, συνιστώ ψυχραιμία, με όσες περιορισμένες σίγουρα γνώσεις και εμπειρία διαθέτω.

4 σχόλια:

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ άρθρο, το διέδωσα όσο μπορούσα και μαζεύω στοιχεία...

    Ψάχνω στοιχεία ιδίως για το ρόλο του Δημήτρη Χριστόπουλου στην... ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ της Πομακικής γλώσσας, επί υπουργείας Γιωργάκη Παπανδρέου. Βρήκα ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις.

    Επίσης ΑΝ πραγματικά ισχύει ο ισχυρισμός του Καραμπελιά (τον οποίο δεν πολυ-συμπαθώ και με εκνευρίζει άλλες φορές) ότι... ο Χριστόπουλος στήριξε κάποτε το βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ. (σήμερα το παίζει ουδέτερος για εκείνη την εποχή). ΔΕΝ εμπιστεύομαι το Χριστόπουλο καθόλου. Του τάψαλα λιγάκι εδώ, αλλά... έχω ΠΟΛΛΑ άλλα ακόμη να του σούρω.

    http://omadeon.wordpress.com/2014/04/23/dimitris-christopoulos-v-suleiman-sabiha/

    Α, και δεν είμαι καθόλου της "πατριωτικής πτέρυγας".
    Βέρος κοσμοπολίτης και διεθνιστής δηλώνω... (χεχε))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Μέδουσα,

    το άρθρο σου είναι πολύ ενδιαφέρον.

    Μου επιτρέπεις μια ερώτηση;

    "Πρόκειται για τη μουσουλμανική μειονότητα που οι Τούρκοι θέλουν να ονομαστεί τουρκική μειονότητα, ενώ είναι σαφές ότι πρόκειται για πληθυσμό τουλάχιστον 3ης γενιάς και συνεπώς Έλληνες πολίτες με ελληνικές ταυτότητες όπως όλοι μας."

    Άλλο όμως η ιθαγένεια, άλλο η εθνικότητα. Αν οι άνθρωποι αισθάνονται Τούρκοι, είναι κακό να τους λέμε Τούρκους; Μήπως μάλιστα επιβάλλεται κιόλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα
    Από πότε υπάρχει Τουρκικό προξενείο στην Ξάνθη ; :)
    Ως μέλος της μειονότητας ( τουρκογενείς, μουσουλμάνος αν θέλετε ) δεν έχω πρόβλημα με την καταγωγή της κ. Σαμπιχά, αλλά με τις κατηγορίες τις στην ομιλία της στον ΟΗΕ, που κατηγορεί τους μουσουλμάνους για τζαμί που δεν υπάρχει στο Δροσερό και τους Τουρκογενείς για δήθεν καταπίεση και ότι αναγκάστηκε να πάει σε Τουρκικό Μειονοτικό; Δεν έχω πρόβλημα να δηλώνει Ρομά ούτε Ελληνίδα, αλλά να μην καταλογήσει καθόλου ευθύνες στην Πολιτεία για την κατάσταση στον οικισμό του και να κατηγορεί τους "σωστούς Τούρκους Μουσουλμάνους ? " ακόμα και για την θνησιμότητα και τις συνθήκες υγιεινής του οικισμού της. Και από πάνω ως Πομάκα Μουσουλμάνα ακτιβήστρια όπως την παρουσίασαν ( capital.gr ) να είναι υποψήφια να με εκπροσωπήσει εμένα στην ευρωβουλή αυτό είναι αρκετά παρατραβηγμένο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι καμένο χαρτί.

    http://www.capital.gr/News.asp?id=1994693
    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/sampixa-soyleiman-eimaste-meionotita-mesa-sti-meionotita
    http://www.vrisko.gr/dir/presbeies-prokseneia/komotini/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Adopt a Stray.gr!