H Μέδουσα κολυμπάει παντού

Καλώς ήρθατε! H Μέδουσα κολυμπάει και στο Facebook: Join

Μέικινγκ δε γουόρλντ ε μπέτερ πλέις- φορ μπιγκινερζ. (=making the world a better place for beginners)

La vie est dure et aussi le mur, λένε οι Γάλλοι. Η ζωή είναι σκληρή, το ίδιο και ο τοίχος. Τον τοίχο όμως δεν μπορείς και δεν έχει νόημα να τον αλλάξεις. Χρειάζεται να είναι σκληρός για να εξυπηρετεί τον λόγο κατασκευής του. Η ζωή, από την άλλη, δε χρειάζεται να είναι σκληρή.

Το τελευταίο διάστημα τα δυσάρεστα νέα βομβαρδίζουν τις ψυχές μας. Οι λέξεις, σχεδόν απόκοσμες, χοροπηδάνε με τα χοντροπόδαρα τους και τα κάνουν όλα γυαλιά καρφιά. Παρακαλάμε όλοι για μια χαρούμενη είδηση, μια γλυκιά κουβέντα.

Λέω, λοιπόν, ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να εκπληρώσει αυτό που αποζητά. Δεν πειράζει που δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο, μπορείς σίγουρα να βοηθήσεις τον διπλανό σου. Μάλιστα, είναι πιο αποτελεσματικό, αφού δεν έχουμε καταλήξει καν ότι συμφωνούμε στο ποιο είναι το πρόβλημα, πόσο μάλλον ποια η σωστή λύση.

Επέλεξα 5 προτεινόμενους τρόπους, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, ανάλογα με την προσήλωση ή την εξειδίκευση που απαιτούν και όχι με σειρά ιεράρχησης, ώστε να ζήσεις τη χαρά της προσφοράς! Να γίνεις εσύ η μοναδική εμπειρία της ευχάριστης είδησης!

1. Πρώτες Βοήθειες στον Ερυθρό Σταυρό:
Αχρείαστες να είναι αλλά αν τυχόν βρεθείς σε ένα περιστατικό όπου κάποιος χάνει τις αισθήσεις του στο super market ή για κάποιο λόγο έχει έναν σοβαρό τραυματισμό με αιμορραγία σε μια πορεία, ξέρεις πώς να τον βοηθήσεις;

Η απάντηση είναι αρνητική. Μάλιστα οφείλει να είναι αρνητική γιατί μη γνωρίζοντας μπορεί να δυσκολέψεις ακόμα περισσότερο την κατάσταση του και το έργο των αρωγών όποτε αυτοί φτάσουν στο θύμα.

Όμως μη στεναχωριέσαι! Υπάρχει λύση: 2108227822. Δωρεάν Σεμινάρια από εκπαιδευμένους επαγγελματίες του Ερυθρού Σταυρού τα οποία μάλιστα, κατόπιν της ολοκλήρωσης, σου προσφέρουν και ανάλογη πιστοποίηση. Πλέον θα ξέρεις πώς να βοηθήσεις σωστά ένα παιδί που χτύπησε. Δεν είναι υπέροχο;

2. Stray.gr:
Έχουμε κρίση. Το έχουμε εμπεδώσει. Και όπως συμβαίνει συνήθως στις κρίσεις, πέφτει πείνα. Πόσο μάλλον όταν έχει τόσο κρύο. Στο αστικό περιβάλλον ωστόσο, δεν πεινάνε μόνο οι άνθρωποι- γεγονός την σοβαρότητα του οποίου δε θέλω με κανέναν τρόπο να υποτιμήσω. Πεινούν και τα αδέσποτα. Τα οποία δεν ευθύνονται που κάποιος ανεγκέφαλος, αφότου τα αγόρασε ή δεν τα στείρωσε, βρέθηκαν χωρίς κανένα μηχανισμό επιβίωσης στη μέση του πουθενά.

Μπορείς λοιπόν να αφήσεις ένα αλουμινόχαρτο με φαγητό, ένα μπολάκι με νερό κοντά στα σκουπίδια της γειτονιάς σου ή όπου συχνάζουν τα αδέσποτα του πάρκου. Σίγουρα δε θα πάει χαμένο. Μπορείς να κάνεις μια δωρεά σε ένα φιλοζωικό σωματείο που όσο μικρή και αν είναι, πίστεψε με, θα την εκτιμήσει απεριόριστα. Μπορείς τέλος να γίνεις εθελοντής του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων- Stray.gr (ή σε κάποιο άλλο, αλλά αν δεν παινέψω το σπίτι μου θα πέσει να με πλακώσει).

Ίσως να χρειαστεί να μεταφέρεις κάποιο ζώο στον κτηνίατρο, να βοηθήσεις στις δράσεις μας για να συγκεντρώσουμε χρήματα, να ελέγξεις κατά πόσο ένα περιστατικό είναι αληθές και σε ποιο βαθμό, στην περιοχή σου. Μάλλον θα δεις και ζόρικες εικόνες κακοποιημένων, βασανισμένων, άλλες φορές σκελετωμένων ζώων. Όμως, όταν αυτά τα ζώα λάμπουν ξανά από ευτυχία στις οικογένειες που τα έχουν υιοθετήσει, τα κοιτάς στις φωτογραφίες ξαπλαρωμένα σε ζεστούς καναπέδες και αναπαυτικές μαξιλάρες, ένα τεράστιο χαμόγελο θα σε ανταμείψει για όλη τη στεναχώρια. Τότε, θα ξέρεις ότι κάνεις το σωστό!

3. Κοινωνικό Ωδείο:
Το Κοινωνικό Ωδείο είναι γεγονός! Η έμπνευση λίγων ανθρώπων με αλληλεγγύη και μεράκι μάζεψε γύρω της ως τώρα γύρω στους 80 μουσικούς δασκάλους και τουλάχιστον 150 αιτήσεις μαθητών. Η ιδέα είναι απλή: η τέχνη να στηρίξει τον άνθρωπο, να είναι δίπλα του, να του προσφέρει τα εργαλεία για να εκφραστεί, να δημιουργήσει, να αντισταθεί εν τέλει στη θλίψη μιας ζωής δίχως όνειρα.

Αν είσαι μουσικός και μπορείς να προσφέρεις έστω και μια ώρα μαθήματος σε ανθρώπους που δεν έχουν τα χρήματα να σπουδάσουν μουσική, μπορείς να στείλεις email στο: koinwniko.wdeio@gmail.com
Αν θέλεις να μάθεις μουσική και δεν έχεις χρήματα για να την σπουδάσεις, μην ντρέπεσαι, στείλε email στο: koinwniko.wdeio.students@gmail.com

Η κοινότητα του Κοινωνικού Ωδείου είναι γεμάτη αγάπη, για τη μουσική και τον συμπολίτη. Πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι, αφρικανικά κρουστά, τρομπέτα, drums, βιολί, τσαμπούνα και άλλα τόσα. Μια μαγική γιορτή από νότες… http://koinwnikowdeio.blogspot.com/ 

4. Tutorpool.gr:
Είναι αλήθεια ότι οι ιδέες γεννιούνται στις παρέες. Μια παρέα ξεχωριστών φίλων σκέφτηκε και υλοποίησε με πολλή προσπάθεια και αφοσίωση την ιστοσελίδα του tutorpool. Σε αυτήν μαθητές από όλη την Ελλάδα που δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήρια, αναζητούν καθηγητές για μαθήματα μέσω Internet. Ο αρχικός στόχος ήταν να μη μείνει κανένα παιδί εκτός πανεπιστημίου λόγω έλλειψης χρημάτων. Τελικά όμως εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, αφού όποιος μπορεί να προσφέρει γνώση, καλείται να την μοιραστεί. Κ όποιος την έχει ανάγκη, να την αδράξει.

Το tutorpool βάζει γκολ από τα αποδυτήρια στο σάπιο σύστημα της κ. Διαμαντοπούλου. Χωρίς να υποχωρεί βήμα από το πάγιο αίτημα για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία για όλους, στέκεται δίπλα στους αδύναμους κρίκους. United we stand, Devided we fall.

Εσύ λοιπόν, τι μπορείς να μας διδάξεις; http://tutorpool.gr/

5. Κέντρο Βρεφών Μητέρα και Παιδικά Χωριά SOS:
Εντάξει, αυτά πάνε αχώριστα. Ποιο να διαλέξεις από τα δύο;

Αμφότερα το Κέντρο Βρεφών Μητέρα και τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν ανάγκη από τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και ό,τι άλλο βάζει ο νους. Ό,τι περισσεύει σε σένα γιατί ο γιος σου, να είναι καλά το παιδί, πήρε 10cm ύψος σε 2 μήνες, σε οποιοδήποτε από τα δύο αυτά ιδρύματα είναι πολυτέλεια. Ακόμα να πάρεις τηλέφωνο για να τους τα προσφέρεις; 2132015700 για το πρώτο, 210 33 13 661-3 για το δεύτερο.

Πάντως, αν δεν μπορείς να πας ως εκεί, εντάξει δεν πειράζει, κάνε μια δωρεά. Ή στείλε ένα sms βρε παιδί μου: γράψε τη λέξη SOS και στείλε την στο 54345. Κάλεσε στο 14567 από σταθερό ή κινητό και ενίσχυσε το έργο τους. Χρεώνεσαι περίπου 2€. Ένα πακέτο τσίχλες. Ένα πακέτο τσιγάρα. Ντροπή και να το σκέφτεσαι.

Θέλω να σου μιλήσω τώρα και για κάτι άλλο, σοβαρό. Πρόγραμμα αναδοχής και Μητέρα SOS. Δεν είναι εύκολο, ούτε να μπεις στο παιχνίδι, ούτε να το κάνεις σωστά. Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις. Αλλά αν δεν προσπαθήσεις, δε θα μάθεις ποτέ. Να βράσω πολιτισμό που αφήνει παιδιά στοκαρισμένα στα αζήτητα, να περιμένουν μια ζεστή αγκαλιά. Σου άρεσε που η μαμά το βράδυ σου έλεγε καληνύχτα. Για να λέμε αλήθειες, σου αρέσει ακόμα όταν σε περιποιείται με αγαπημένα σουτζουκάκια ή γλιστράει κανένα εξτρά χαρτζιλίκι για ποτάκι το Σάββατο. Αυτά τα παιδιά, αγαπητέ αναγνώστη, είναι μόνα. Δεν ζουν ζεστό κέικ σοκολάτας, βόλτα με ποδήλατο, Harry Potter στο cinema, πλατσούρισμα στη θάλασσα και κουβαδάκια.

Καλύτερα να μπεις στις ιστοσελίδες, να ενημερωθείς, να συγκινηθείς και να αποφασίσεις να δράσεις με όποιον τρόπο αυτοί οι σπουδαίοι οργανισμοί σε έχουν ανάγκη. Το αξίζουν, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία. 
http://www.kvmhtera.gr/ & http://www.sos-villages.gr/


Εννοείται ότι υπάρχουν ακόμα χίλιες ιδέες και άλλες τόσες για να βοηθήσει κανείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει τα μάτια, το μυαλό και την καρδιά του πραγματικά ανοιχτά.

Εγώ έχω διαλέξει τους δικούς μου. Έτσι, η ζωή δεν είναι πια σκληρή όπως ο τοίχος αλλά ανάλαφρη σαν πούπουλο. Την ίδια κρίση ζούμε όλοι όμως δεν την ζούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Περιμένω να μου γράψεις πώς τα πας στις δικές σου δράσεις. Θα σε αλλάξουν από τα μέσα, στο εγγυώμαι.

3 σχόλια:

  1. Έχετε μεγάλη ωριμότητα. Ελπίζω να συντονιστειτε με ανθρώπους που σκέπτονται έτσι. Περισσεύει συνήθως η καταγγελία και η αντίστοιχη έλλειψη δράσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σε πάω. Το πόσες φορές με έχει πιάσει η ψυχή μου με την κατάσταση στα χωριά SOS και με τα αδέσποτα που έχει γίνει πια το αδιαχώρητο στα σπίτια μας, δεν μετριούνται. Τα ρούχα του γιου, ήδη τα μοιράζω όπου μπορώ. Τα αδέσποτα... ας μην πάω εκεί... αν ήθελε και η ρημάδα η κοινωνία να μου κάνει το χατήρι να βρω και μια δουλειά, θα έκανα και παραπάνω. Σε μοιράζω όπου βρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Adopt a Stray.gr!